Jesteś tutaj: » biolander.com » blog

Szlachetne zdrowie ...

Dlaczego tak bardzo potrzebujemy magnezu?

Dlaczego tak bardzo potrzebujemy magnezu? Magnez jest powszechnie znany jako minerał zdrowia, piękna i witalności. Pomimo, iż występuje w organizmie człowieka zaledwie w ilości ok. 28g, jest niezbędny dla ciała jak tlen i woda. Zdrowe i mocne zęby i kości, promienna skóra, prawidłowo funkcjonujący układ nerwowy i mięśniowy, zrelaksowany i wypoczęty umysł, pełne energii ciało, uzależnione są od odpowiedniego poziomu magnezu w komórkach. Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem biorącym udział w procesach wytwarzania energii, które zachodzą w komórkach u wszystkich form życia na Ziemi. W organizmie człowieka magnez występuje w formie zjonizowanej, i tym samym zapewnia prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych, a także szybkie przewodzenie impulsów elektrycznych w układzie nerwowym i mięśniach. Brak magnezu lub jego obniżony poziom prowadzi do upośledzenia licznych procesów komórkowych oraz zaburza prawidłowy rozwój i funkcjonowanie naszego organizmu.

Dlaczego wchłanianie magnezu przez skórę ma większe korzyści od przyjmowania tabletek?

Podczas używania produktów Zechsal na skórę magnez jest bezpośrednio transportowany do miejsca, gdzie jest to najbardziej potrzebny czyli do komórek. Wchłanianie magnezu przez skórę jest najbezpieczniejszą metodą suplementacji tego pierwiastka, ponieważ nie obciąża układu pokarmowego. Prawdopodobieństwo wystąpienia biegunek - efekt uboczny zażywania tabletek magnezowych - jest zminimalizowane. Magnez nie podlega żadnym przemianom jakie dzieją się w układzie pokarmowym w swej naturalnej postaci jest maksymalnie asymilowany przez komórki organizmu.

Dlaczego Zechsal?

Produkty Zechsal są ultra czyste i bardzo skoncentrowane. Mają one zapewnić możliwie najbezpieczniejszą i najwygodniejszą metodę, dzięki której organizm może wchłonąć magnez - stosując je na naszą skórę (terapia przezskórna). Zechsal oferuje pełną gamę produktów magnezowych do stosowania na skórę, zawierających wysoko skoncentrowaną sól magnezową. Zechsal wystepuje w postaci olejku magnezowego, żelu magnezowego, żelu z kryształkami soli morskiej oraz płatków magnezowych do kąpieli.Zechsal to linia produktów działających w sposób relaksujący, odprężający i regenerujący na układ mięśniowy i kostno-stawowy. Zechsal jest również skuteczny w profilaktyce skurczów mięśni i urazów wywołanych nadmiernym wysiłkiem fizycznym lub sportowym. Działa kojąco w stanach nadpobudliwości nerwowej i w sytuacjach stresujących. Ponadto wspomaga łagodzenie objawów różnych dolegliwości skórnych takich jak łuszczyca, egzema czy trądzik. Swędzenie i łuszczenie znikają, a stan skóry wyraźnie się poprawia. Swoje uniwersalne działanie zawdzięcza obecności ultra czystej soli magnezowej.

Jak działa magnez przez skórę?

Stosowanie produktów magnezowych na skórę jako metoda suplementacji tego pierwiastska do organizmu może wydawać się w pierwszej chwili tajemnicza i budzić wątpliwości. W rzeczywistości działa w sposób rewolucyjny i na stałe może zmienić nasze podejście w kwestii suplementacji magnezu.Nasza skóra jako największy organ posiada kilka zasadniczych funkcji. Oprócz kontroli temperatury i detoksykacji jednym z głównych zadań jest ochrona naszego organizmu przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Stanowi ona po prostu nieprzepuszczalną barierę dla drobnoustrojów czy toksyn. Ale czy rzeczywiście ta bariera jest zupełnie nieprzepuszczalna?Przykładem może być stan, w którym się pocimy. Oprócz funkcji termoregulacyjnych, to właśnie wraz z potem toksyny są usuwane z naszego organizmu poprzez skórę, np w saunie. Udowodniono, że skoro toksyny mogą być usuwane z organizmu poprzez kanaliki potowe, niektóre substancje mogą być absorobowane tą samą drogą. Przykładem może być zwrotna absorpcja jonów sodowych i chlorkowych w kanalikach potowych, co z kolei zapobiega znacznej utracie elektrolitów z naszego ustroju wraz z potem. Ze względu na swoją powierzchnię, skóra może zostać wykorzystana jako najlepsze wrota dla szybkiego, bezpiecznego i skutecznego dostarczenia magnezu do organizmu człowieka.Stosując na skórę rożnego rodzaju przeciwbólowe maści, pielęgnujące żele, czy nawilżające kremy czesto zapominamy, że one zawierają calą listę substancji chemicznych. Ogromną zaletą produktów magnezowych Zechsal jest to że są one w 100 % naturalne.

Czy powinienem używać magnez codziennie?

Codzienne zażywanie terapii magnezowych jest ważne ze względu na utrzymanie prawidłowej równowagi tego pierwiastka w naszym organizmie. W przypadku olejku lub żelu magnezowego zaleca się stosowanie min. raz dziennie. Jeśli chodzi o kąpiel ciała lub kąpiel stóp, częstotliwość 2 do 3 razy w tygodniu jest w zupełności wystarczająca.

Czy mogę przedawkować magnez zawarty w produktach Zechsal?

Odpowiedź brzmi po prostu "nie". Każdy nadmiar magnezu jest wydalany przez nerki. Osoby z ciężką niewydolnością nerek nie powinny stosować produktów Zechsal.

Czy mogę używać olejku magnezowego jeśli biorę leki na serce?

Odpowiedź brzmi „tak”. Magnez jest niezbędny dla zachowania zdrowego serca. Magnez pomaga organizmowi zrelaksować wszystkie swoje mięśnie i reguluje wchłanianie wapnia. Olejek magnezowy jest także bezpieczny dla osób, które cierpią na cukrzycę, astmę, zaburzenia układu krążenia, nieregularne ciśnienie tętnicze, osteoporozę i stres.

Czy są jakieś przeciwwskazania w stosunku do innych leków?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania terapii magnezowej Zechsal z innymi lekami. Magnez Zechsal może być stosowany w przez kobiety czasie ciąży, karmiące matki oraz dzieci także w skojarzeniu z innymi lekami. W przypadku dzieci należy zacząć terapię magnezową od małych dawek.

Czuję mrowienie, lub delikatne pieczenie kiedy stosuję Zechsal na mojej skórze. Czy to normalne?

To nie jest szkodliwy objaw, ale czasem może to być nieprzyjemne uczucie. Skórę można przyzwyczaić do produktu zaczynając od mniejszych dawek, możesz także rozcieńczyć żel lub olejek z wodą i stopniowo zwiększać jego stężenie.

Czy mogę sam zrobić olejek magnezowy rozpuszczając płatki magnezowe w wodzie?

Odpowiedź brzmi nie. Nie zaleca się używać płatków magnezowych do produkcji wysokoskoncentrowanego olejku magnezowego w warunkach domowych. Płatki produkowane są w procesie ewaporacji wody. Solanka magnezowa pochodząca prosto ze źródła jest podgrzewana do temperatury ok. 160 stopni Celsjusza, wówczas woda ulega wyparowaniu do momentu osiągnięcia stężenia 47% chlorku magnezowego. To stężenie zapewnia właściwe proporcje do uzyskania sześciowodnego chlorku magnezowego [MgCl2x6(H2O)] i stabilizuje produkt końcowy w postaci płatków magnezowych. Ze względu na proces podgrzewania solanki w bardzo wysokiej temperaturze część chlorku magnezu ulegnie przemianie do chlorku wodorotlenku magnezu [Mg(OH)Cl], węglanu magnezu MgCO3 i kwasu chlorowodorowego zwanego potocznie solnym (HCl). Te związki są odpowiedzialne za powstanie białej mgiełki po rozpuszczeniu płatków magnezowych w wodzie. Związki te nie są szkodliwe ale powstają podczas procesu ewaporacji solanki do płatków magnezowych. W zastosowaniach, w których stężenie roztworu nie przekracza 5%, np kąpiel stóp lub całego ciała, płatki nadają się idealnie. W przypadku przezskórnej terapii magnezowej specjaliści z laboratorium oraz lekarze z MHI zalecają stosowanie ultraczystej solanki magnezowej prosto ze źródła bez etapu podgrzewania jaki ma miejsce przy produkcji płatków. Olejek magnezowy to specjalnie wyselekcjonowany produkt o unikalnych właściowaściach chroniony certyfikatem Zechstein Inside.

Czy wiesz, że…?

Nasze dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi około:

300 mg dla kobiet

350 mg dla mężczyzn

450 mg dla kobiet w ciąży

Cierpisz na niedobór magnezu?

 

Aby dowiedzieć się, czy cierpisz z powodu niedoboru magnezu, możesz zadać sobie następujące pytania:

Czy często łapią Cię skurcze i / lub bóle mięśni?

Czy dostrzegasz u siebie objawy apatii i czujesz się przewlekle zmęczony?

Czy często jesteś spięty, regularnie doświadczasz sytuacji stresowych?

Czy czujesz się przygnębiony?

Czy cierpisz na bezsenność?

Czy masz bóle reumatyczne?

Czy kiedykolwiek miałeś zaburzenia rytmu serca?

Czy często miewasz bóle głowy i / lub migrenę?

Czy jesteś nadpobudliwy?

Czy cierpisz z powodu zespołu niespokojnych nóg?

Jeśli na kilka z tych pytań odpowiedziałeś/-aś TAK, istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz niedobór magnezu.

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera Niegdyś był demonizowany ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, a obecnie bywa uznawany za jeden z "superproduktów". Słusznie? Tłuszcz kokosowy, nazywany także olejem powstaje, podobnie jak wiórki kokosowe, z kopry owoców palmy kokosowej. Zazwyczaj ma formę stałą i z wyglądu przypomina smalec. Topi się jednak łatwo, w około 23-26 stopniach Celsjusza (w postaci płynnej jest lekko żółtawy). Ponieważ świeży olej kokosowy dosyć szybko jełczeje, zwykle poddaje się go procesowi rafinacji, który pozwala przedłużyć jego trwałość. W tej postaci wykorzystuje się go na przykład w farmacji m.in. do produkcji czopków doodbytniczych i globulek dopochwowych) oraz przemyśle spożywczym. Podobnie jak olej palmowy, znalazł zastosowanie zwłaszcza w produkcji słodyczy (w tym czekolady i ciast), a także wyrobu margaryn oraz smażenia. Do bezpośredniego spożycia lub też jako kosmetyk poleca się jednak stosowanie oleju virgin lub extra virgin, wytwarzanego bez użycia substancji chemicznych (jak w przypadku oleju rafinowanego), który zachowuje więcej cennych właściwości, a także kokosowy aromat.

Dobre tłuszcze nasycone?

Spośród olejów roślinnych, tłuszcz kokosowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (około 90%), a niewielką kwasów jedno- i wielonienasyconych. W wielu badaniach stwierdzono, iż wysokie spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi, a także sprzyja chorobom układu krążenia (w tym miażdżycy czy chorobie niedokrwiennej serca), zatorom oraz cukrzycy. A zatem olej kokosowy nie jest zbyt zdrowy? Niekoniecznie! W kilku badaniach wykazano bowiem, iż regularne spożywanie przez 1-3 miesiące dwóch łyżeczek oleju dziennie (tj. około 30 ml) przyspiesza spalanie zbędnych kilogramów, zwłaszcza z okolic brzucha, a także przyczynia się do poprawy stosunku „dobrego” i „złego” cholesterolu we krwi. Właściwości oleju kokosowego nieobce są także sportowcom i kulturystom. To właśnie z kokosa pozyskuje się bowiem tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które pomagają budować masę mięśniową. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż szybko dostarczają łatwej do przyswojenia energii, czyli „paliwa”, które przyda się mięśniom zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych. MCT przydają się jednak nie tylko sportowcom. Dzięki temu, że spowalniają one czynność motoryczną układu pokarmowego, zwiększają tym samym przyswajalność składników odżywczych z pożywienia, które przez dłuższy czas ma kontakt ze śluzówką jelit. W związku z tym oddziaływaniem wykorzystuje się je w żywieniu m.in. osób - w tym również niemowląt - niedożywionych, po operacjach, a także cierpiących na schorzenia układu pokarmowego (np. chorobę Leśniowskiego-Crohna), przewlekłą biegunkę oraz alergie pokarmowe. Trójglicerydy średniołańcuchowe mogą się również okazać przydatne m.in. w walce z chorobą Alzheimera. W jednym z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurobiology of Aging wykazano, iż ich spożywanie prowadzi bowiem do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych, co wiąże się z poprawą zdolności poznawczych. Jak tłumaczą autorzy badania, wynika to z faktu, iż ciała ketonowe - podobnie jak glukoza - są źródłem energii, m.in. dla naszego mózgu. Tymczasem u osób z chorobą Alzheimera istnieje patologiczne zmniejszenie zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy.

Na problemy ze skórą Olej kokosowy warto stosować nie tylko wewnętrznie. W przeprowadzonych dotychczas badaniach wykazano iż jest on również przyjacielem naszej skóry. Stosowany na rany oraz oparzenia potrafi przyspieszyć ich gojenie. Ale to nie wszystko. Tłuszcz kokosowy to również najbogatsze źródło kwasu laurynowego (jednego z nasyconych kwasów tłuszczowych) - substancji o właściwościach wirusobójczych i bakteriobójczych. Z tego powodu bywa polecany jako środek pomocny m.in. w zwalczaniu trądziku. Może nam ponadto posłużyć w zastępstwie balsamu do ciała. Poleca się go szczególnie do smarowania skóry suchej, gdyż działa nawilżająco i natłuszczająco. Ponieważ jednocześnie potrafi chronić przed szkodliwym wpływem wody morskiej i promieni słonecznych, można go również znaleźć w składzie preparatów przeznaczonych do opalania.

Pierwsza pomoc - 100% Olejek Manuka

Pierwsza pomoc w każdej sprawie - 100% Olejek Manuka

100% Olejek Manuka jest wyjątkowo silnym antyseptykiem. Szacuje się, że jego działanie jest pięciokrotnie silniejsze od penicyliny. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Jest idealnym zabezpieczeniem dla osób, u których występują trudno gojące się rany. 100% Olejek Manuka firmy PARRS products pozyskiwany jest z krzewów Manuka (Leptospermum scoparium) występujących w rejonie East Cape, dzięki czemu charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antybakteryjną, przeciwzapalną i przeciwgrzybiczą.

Przedstawione działanie posiada wyłącznie 100% olejek Manuka produkowany w Nowej Zelandii. Wszelkiego rodzaju olejki które zawierają dodatkowe substancje nie posiadają tak bogatych właściwości. Warto o tym pamiętać i szukać wyłącznie oryginalnych produktów, w końcu chodzi o bezpieczeństwo nasze i naszych dzieci.

Nowa Zelandia słynie z wykorzystywania nieprzetworzonych, naturalnych substancji o terapeutycznych właściwościach zarówno w lecznictwie jak i w kosmetyce. Olejek Manuka stosowany jest często jako główny składnik produktów do pielęgnacji skóry problematycznej. Manuka Oil jest także głównym składnikiem szamponów przeciw łupieżowych gdyż znakomicie usuwa ze skóry głowy bakterie i grzyby odpowiedzialne za powstawanie łupieżu i innych chorób skóry. Z powodzeniem stosowany jest także w mydłach antybakteryjnych, które nie zmieniają pH skóry i są polecane jako alternatywa dla płynów do higieny intymnej. Kilka słów o Olejku Manuka Krzew Manuka należy do rodziny Myrtaceae, rodziny roślin których liście bogate są w olejki eteryczne, do rodziny Myrtaceae należy także eukaliptus. Olejek Manuka pozyskiwany jest z liści krzewu Manuka w procesie destylacji.

Jak wygląda krzew Manuka?

Manuka jest najliczniejszym krzewem Nowej Zelandii. Klimat Nowej Zelandii sprzyja bardzo szybkiemu wzrostowi krzewów Manuka, które mają stożkowy kształt i osiągają ok. 4m wysokości. W zależności od regionu Nowej Zelandii, krzewy Manuki różnią się między sobą kształtem liści, rozmiarami i kolorem kwiatów oraz przybierają różne formy: od płożącej się po ziemi rośliny do form drzewiastych. Manuka jest krzewem lub drzewem o wysokości 2-4 m, ale w lasach może osiągać nawet do 8 m wysokości i wtedy przybiera postać długiej i chudej rośliny. Manuka występuje na obszarze całej Nowej Zelandii, począwszy od terenów nizinnych po tereny subalpejskie, przybierając różne formy.

Manuka jest małą liściastą rośliną, której liście mają zazwyczaj długość 4-12 mm i szerokość 1-4 mm, a ich kształt jest oszczepowaty lub owalny. Manuka kwitnie od września do lutego, przy czym poziom szczytowy kwitnienia osiąga w okresie od listopada do stycznia. Kwiaty są zwykle białe, rosnące pojedynczo, o średnicy 8-12 mm, nasiona manuki znajdują się w zdrewniałej torebce nasiennej, a kora manuki ma brązowy kolor i jest pokryta długimi smugami.

W jaki sposób pozyskuje się olejek? Olejek znajduje się w pęcherzykach znajdujących się na liściach Manuki, które wyglądają jak półprzezroczyste punkty. Olejek jest pozyskiwany z liści poprzez ich podgrzanie, a następnie odparowuje się olejek, który następnie zostanie wyizolowany.

Zielone liście i małe gałązki, których średnica jest mniejsza niż 10mm są wycinane z krzaków Manuki i pozostawiane aby wyschnęły przed rozpoczęciem procesu destylacji. Wyschnięty materiał ma niższy poziom wilgotności, dzięki czemu proces destylacji jest dużo bardziej wydajny. Zebrany materiał jest cięty na krótkie kawałki (mniejsze niż 100 mm długości), mieszanina liści i gałązek jest następnie równomiernie umieszczana w uszczelnionym pojemniku destylacyjnym. Uszczelnienie pojemnika gwarantuje, że para przesączy równomiernie cały materiał. Proces destylacji trwa od 2- 6 godzin, przy czym czas trwania procesu destylacji zależy od materiału, im więcej twardych składników takich jak gałązki tym proces destylacji jest dłuższy. W pojemniku destylacyjnym dochodzi do wyparowywania olejku z mieszaniny liści i gałązek, który łączy się z parą wodną. Mikstura parowa jest następnie ochładzana, i dzięki temu przechodzi ze stanu lotnego w stan ciekły ( wodę z olejkiem). Olejek, ze względu na mniejszą gęstość niż gęstość wody, wypływa na powierzchnię wody, co umożliwia jego zebranie w zbiorniku separacyjnym. Bardzo ważne jest aby kontrolować temperaturę wody znajdującej się w separatorze, zapewnia to wysoki poziom odzyskiwania olejku z mikstury woda-olejek. Temperatura na poziomie ok. 50C zapewnia dobrą separację olejku do wody.

Olejek Manuka – co decyduje o jego właściwościach leczniczych? Obecnie olejek Manuka stosowany jest głównie jako środek odkażający do użytku zewnętrznego ze względu na silne właściwości antybakteryjne i odkażające. Szczególnie silne właściwości antybakteryjne posiada olejek wytwarzany z krzewu rosnącego w regionie East Cape. Maorysi, rdzenna ludność Nowej Zelandii, od wielu stuleci wykorzystywali lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej rośliny. Przykładowo wywar z liści manuka był spożywany na różnego rodzaju dolegliwości, a rozgniecionymi nasionami i liśćmi manuka opatrywano rany. Skład chemiczny olejku zależy od kilku zmiennych. Pierwszą zmienną jest ekotyp zbieranego materiału, który jest uzależniony od okolicy w której rosną krzewy Manuki. Od ekotypu w rezultacie zależy zapach i aktywność biologiczna olejku.

W Nowej Zelandii wyszczególniono trzy główne chemotypy olejku Manuka w zależności od miejsca występowania krzewów Manuka:

1. Olejek pozyskiwany z krzewów rosnących na północy Nowej Zelandii charakteryzuje się wysoką zawartość pinenu,

2. Olejek pozyskiwany z krzewów rosnących w regionie East Cape i Marlborough Sounds, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością triketones,

3. Olejki zawierające kompozycję seskwiterpenów są pozyskiwane z krzewów rosnących na pozostałych obszarze Nowej Zelandii. Od proporcji triketones w olejku zależy jego aktywność przeciwbakteryjna.

Przykładowe zastosowanie Olejku Manuka: - Otarcia skóry, - Zadrapania, - Trudno gojące się rany, - Skaleczenia, - Ropień, - Trądzik, - Odleżyny, - Czyraki, - Oparzenia, - Pryszcze, - Opryszczka, - Wysypka skórna, - Popękany naskórek, - Łupież, - Zapalenie skóry, - Egzema, - Łuszczyca, - Grzybica, - Liszaj obrączkowy, - Żylaki, - Oparzenia słoneczne, - Ugryzienia owadów, - Nieżyt nosa, - Zapalenie migdałków, - Zapalenie ucha, - Pęcherze, - Ból gardła, - Grzybica paznokci, - Odciski, - Stopa cukrzycowa.

Wiecej imformacji o 100% Olejku Manuka znajduje się na stronie www.parrs.pl lub

www.olejekmanuka.pl

Tekst źródłowy: “Essential oil production from manuka & kanuka” Crop & Ford Research [BROAD sheet] Number 116 July 2000

Czym jest spirulina ?

Do dnia dzisiejszego nie poznano żadnego innego naturalnego środka, który byłby bogatszy w substancje odżywcze niż te niepozorne zielono - niebieskie algi. Istnieją one od ponad 3,5 miliarda lat. Ich naturalne środowisko to zasadowe jeziora w ciepłych regionach świata.

Liczne dawne plemiona, wiedzione instynktem, potrafiły wydobyć z nich to co najlepsze: spożywano je w naturalnym stanie, bądź łączono ze zbożem. Spirulina stanowiła tradycyjny pokarm Azteków i Kanembous z Czadu. Dziś spirulina uprawiana jest w Afryce, Indiach, Peru i Chinach. Hoduje się ją ze względu na bogactwo składników ( nienasycone kwasy tłuszczowe, cenne aminokwasy, witaminy, żelazo, beta karoten, którego w Spirulinie jest 10 razy więcje niż np. w marchwi!).

Spirulina jest bogata w naturalne barwniki: swoją intensywną, zieloną barwę zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu, który ma bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze i florę przewodu pokarmowego: zawiera ponadto fitocyjaninę, która działa pobudzająco na szpik kostny i beta karoten.

Zawiera taka sama ilość wit. E co kiełki pszenicy. Wapń, fosfor i magnez są tu obecne w takiej samej ilości co w mleku. Zawartość chlorofilu (działanie antyseptyczne, zabliźniające) jest największa niż w przypadku roślin.

Zawiera antyoxydanty, które zabijają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie skóry. Wreszcie jest ona rzadkością wśród suplementów diety niesamowitym darem od Natury.  

Średnia zawartość składników w 10gr spiruliny:

proteiny: 5-7gr

glukoza: 1,5-2,5g

lipidy: 0,6g

Witaminy: A(beta caroten) 14mg

E(tocopherol) 1mg

B1(tiamina) 0,35mg

B2 0,4mg

B3(PP) 1,4mg

B5 0,01mg

B6 0,06mg

B8 0,5µG

B9 0,01mg

B12 0,032mg

Inositol 6,4mg

K 0,2mg

MINERAŁY: Wapń 130mg

Fosfor 80mg

Magnez 40gr

Zelazo 15mg

Cynk 0,3mg

Potas 140mg

Soda 45mg

Mangan 0,3mg

Miedź 0,09mg

Zaleca się spożywać od 3-5gr na dzień(1-2 łyżeczek).

Informacje o spirulinie

Hodowla naszej spiruliny znajduje się we Francji założona w 2004 roku przez dwoje pasjonatów ekologii, inżyniera rolnictwa i biologa. Spirulinę kultywuje się w szklarnianych basenach na małą skalę z pełnią szacunku dla alg i środowiska.

Spirulina, którą proponujemy nie podlega transformacji za wyjątkiem suszenia. Zagwarantowana, że jest w 100% naturalna, bez żadnych dodatków, nie zawiera herbicydów, pestycydów i nie jest rozpylana.

Sposób produkcji naszej spiruliny jest jedyny we Francji. Jest ona nakierowywana naturalnie poprzez ukształtowanie basenów i spływa do laboratorium gdzie jest filtrowana i osuszana.

Taki sposób uprawy pozwala na to, że włókna pozostaja nietknięte(w przeciwieństwie gdzie używa się pompy, która je miażdży na drobny pył co pomniejsza jej jakość).

Taka przemysłowa spirulina hodowana na dużą skalę cenowo jest dużo tańsza na rynku a tym samym posiada mniejsze walory zdrowotne.

Nasza spirulina kultywowana jest na sposób rzemieślniczy. A co jest najistotniejsze jest suszona w niskiej temp do 50° C przez kilka godzin co pozwala na utrzymanie jej dodatnich właściwości w przeciwieństwie do spiruliny produkowanej na dużą skalę tam temperatura dochodzi do 200°C.

Analizy mikrobiologiczne są systematycznie przeprowadzane w naszych laboratoriach aby zagwarantować najlepszą jakość naszego produktu.                                                  

Spirulinę możecie Państwo zakupić w naszym sklepie:

http://biolander.com/spirulina-bio-100-kapsulek/?cat=eko-dieta

Zapraszamy!

Blog - strona główna