Jesteś tutaj: » biolander.com » blog

Składniki kosmetyków

Alfabetyczny spis składników naturalnych

Aloe Ferox jest jedną z najlepszych naturalnych środków na różne problemy skórne. Strumienie świadectw codziennie to potwierdzają, wdzięczni za wyleczenie m.inn. nowotworów skóry, oparzeń, egzem czy łuszczycy. Aloes jest wymieniony w Biblii jako zioło lecznicze i wiadomo, że starożytni Mezopotamii używali sok z Aloesu na problemy skórne. Jedeną z najpiękniejszych rzeczy na temat Aloesu Aloe Ferox jest to, że jest zbierany na czystych terenach w jego naturalnym stanie. Dzięki temu, że rośliny nie zostały poddane działaniu pestycydów, nawozów i żadnych dodatków chemicznych jest absolutnie czysty i produkowany metodami ekologicznymi.

Aloe Ferox Leaf Extract pomaga zwiększyć naturalny poziom wilgotności skóry a także przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego. Jest również skutecznym środkiem przeciwzmarszczkowym, ponieważ zwiększa związki rozpuszczalne Kolagenu i regeneruje komórki, działa kojąco i wzmacniająco na skórę. Aloe Ferox rośnie w jednej z prowincji w Afryce Południowej i nigdzie indziej na świecie! Istnieje ponad 100 gatunków Aloesu w RPA, ale Aloe Ferox jest tą, która została wykorzystana przez rdzenną ludność na długo przed przybyciem Europejczyków do Cape Province.

Argania Spinosa Kernel Oil - olej arganowy otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno z orzechów drzewa arganowego. Nawilża, pielęgnuje i ma działanie przeciwzmarszczkowe. Olej arganowy Bio Alepia posiada wysoką zawartość witaminy E, jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga walczyć z nieuchronnym efektem starzenia się skóry. Skóra z każdym dniem staje się bardziej młodsza. Polecany do pielęgnacji skóry twarzy, ciała i włosów. Olej wzbogacony jest olejkiem z neroli (kwiat pomarańczy, aby nadać mu głębię i wyjątkowy zapach.

Butyrospermum Parkii — Shea Butter - masło Karite doskonale chroni, wzmacnia i nawilża suchą, matową i pozbawioną blasku skórę. Ma wyjątkowo bogaty skład: ceramidy, substancje niezmydlające, witaminy A, D, E i F, a także lateks, który uelastycznia i poprawia sprężystość skóry.

Hamamelis, Oczar wirginijski, jest szczególnie polecany do skóry suchej, wrażliwej i naczynkowej, a także zanieczyszczonej, z rozszerzonymi porami. Posiada działanie przeciwzapalne ( porównywane z Hydrokortyzonem ) dzięki czemu wspaniale łagodzi stany alergii, wysypki, a także wykwity trądzikowe. Działa uszczelniająco na naczynia krwionośne, dlatego zaleca się stosowanie do cer z problemem naczynkowym. Ma również właściwości ściągające i oczyszczające, poprawia stan skóry zanieczyszczonej, normalizuje proces wydzielania sebum.

Kaolin- Glinka Kaolinowa - naturalna glinka pochodząca z gór Kaolin w Chinach. Często wykorzystywana w głęboko oczyszczających maskach do twarzy.

Kigelia Extract - 80% Kigelia Africana jest miejscowym drzewem Afryki Subsaharyjskiej i jest powszechnie znane jako Drzewo Kiełbasiane. Extrakt z Kigelia uzyskuje się z wyciągu unikalnych owoców o charakterystycznym kształcie kiełbasy, niekiedy ponad metr długości. Kigelia ma silne właściwości antyoxydacyjne i przeciwzapalne, ze względu na unikalne związki pochodne kwasu Kofeinowego. Antyoxydanty są powszechnie znane z właściwości regenerujących, anti-aging, gdyż zmniejszają uszkodzenia oxydacyjne wolnych rodników. Posiada działanie antybakteryjne przeciw różnym mikroorganizmom. Uelastycznia skórę tworząc jędrniejszą, gładszą cerę. Kigelia wyrównuje koloryt skóry i skuteczne leczy trądzik. Działa ujędrniająco na piersi. Kigelia Africana posiada właściwości: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, antyoxydacyjne, ujędrniające, nawilżające, ale także przeciwnowotworowe (zastosowanie w raku skóry).

Ekstrakt Kigeli bogaty jest we Flawonoidy i Saponiny. Ma klinicznie udowodnione działanie poprawiające sprężystość i elastyczność skóry.

Kigelia Africana stosowana jest w produktach redukujących wypryski atopowe, łuszczycę, wspomagających leczenie rogowacenia okołomieszkowego, posłonecznych i do opalania, łagodzących podrażnienia, zaczerwienienia i stany zapalne, ujędrniających skórę.

Nagietek lekarski (Calendula Officinalis Flower Extract), w kosmetyce naturalnej niezwykle pomocne są extrakty nagietkowe do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień, zaczerwienień, a także skóry szorstkiej i spękanej. Extrakty nagietkowe działają łagodząco i stanowią ochronę przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi. Jest często wykorzystywany w kremach przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, może być stosowany przy trądziku młodzieńczym. Ponadto wspomaga regenerację skóry skłonnej do infekcji i zaczerwienień.

OLEJE:


Olej Arganowy - bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe, stymuluje i przyśpiesza odnowę komórkową, dzięki wysokiej zawartości witaminy E jest silnym przeciwutleniaczem, który regeneruje, nawilża i chroni dogłębnie skórę.

Olej kukurydziany - Tokoferol Oil (Glycine Soja i tokoferol) ogromny antyoxydant, chroni błony komórkowe i inne ważne struktury komórki przed oksydacją, przyczyną uszkodzenia skóry, która jest wywołana przez wolne rodniki. Nawilża i zapobiega utracie wody przez skórę.

 

Olej Morelowy - posiada silne właściwości kojące, zmiękczające i rozświetlające, przywraca blask skórze nadając jej promienności.

Olej Macadamia - antyoksydant, odżywia, regeneruje i poprawia kondycję skóry nawet w najgłębszych jej warstwach. Posiada wyjątkowe właściwości restrukturyzacyjne i odbudowujące, szczególnie zalecany dla skóry wrażliwej.

 

Olej Marula - Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil Marula jest  jednym z najlepszych olejów Afryki do pielęgnacji skóry. Bogaty w witaminę E, antyoxydanty, kwas oleinowy. Szybko wchłania się przez skórę. Olej ten przywędrował do nas prosto z Afryk wystwarzany jest z pestek drzewa Marula. Drzewo to rośnie głównie w południowej AfryceTo drzewo należące do rodziny Anacardiaceae. Nazywane "Drzewem Słoni", porasta w niektórych krajach afrykańskich. Daje pomarańczowe owoce o nieregularnych kształtach. Owoce te są gratką dla słoni, które nie zawahają się wyrywać drzewa aby do nich dotrzeć. Zawierają one nasiona otoczone twardą powłoką zewnętrzną, wewnątrz znajdują się 2 lub 3 migdały. Z jądra wydobywa się olej Marula, który jest tłoczeny metodą na zimno.

Korzyści: działanie rewitalizujące i nawilżające, zmiękczające, łagodzące, odżywcze i zmiękczające (leczy skórę suchą, łagodzi podrażnienia i redukuje zaczerwienienia, przywraca ochronną barierę skóry), zapobiega i redukuje powstawanie zmarszczek, rozjaśnia cerę, niweluje brunatne plamy, wspiera zwalczanie cellulitu, zapobiega i redukuje rozstępy, poprawia krążenie, przynosi blask i miękkość włosom, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoxydanty.

Olej Sezamowy - chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, doskonale nawilża skórę tłustą, niweluje suchość, podrażnienia i zaczerwienienia, jest również skutecznym środkiem odbudowującym tkanki skóry.

Olej Ximenia, niewielki krzew znajdujacy się głównie w Afrykańskiej Sawannie. Jądra owoców zawieraja 68 -75% oleju, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe (± 96%). Doświadczenia wykazały, że olej Ximenia wpływa korzystne na skórę suchą, podatna na szybsze starzenie, a także poprawia funkcjonowanie tkanek gruczołow łojowych. Ximenia posiada właściwości przeciwzmarszczkowe, wzmacniające ściany komórkowe, restrukturyzujące, łagodzące i odżywcze.

Olej z pestek Winogron (Vitis Vinifera) zawiera dużą ilość kwasu Linolenowego co czyni go doskonałym czynnikiem nawilżającym. Posiada łagodną konsystencję, jest bezwonny i łatwo się wchłania. Łagodnie ściąga skórę i poprawia jej barwę. Zawiera związek o nazwie Proantyhocyanidin, który jest przeciwutleniaczem, pomaga chronić skórę przeciwko złemu wpływowi wolnych rodników. Vitis Vinifera ma wysoką zawartość witamin E, C i beta-karotenu. Potężny antyoxydant! Regeneruje skórę. Pomaga utrzymać jej elastyczność poprzez zwiększenie produkcji Kolagenu i Elastyny.

Olej słonecznikowy -Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil  - otrzymywany z nasion słonecznika poprzez wytłaczanie na zimno. Zawiera kwas Linolowy(63%), woski, Fosfolipidy(Lecytyna), Karoteny, witaminę E. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Jest jednym z niewielu olejów roślinnych, które nie powodują tworzenia zaskórników

Rosa Damascena Flower Water – Woda Kwiatowa z Róży Damasceńskiej -produkt uboczny destylacji świeżych płatków róż. Ten hydrosol lub woda kwiatowa jest naturalnym środkiem nawilżającym oraz antydrażniącym. Wykorzystana w kosmetykach od X wieku, jest doskonałym środkiem łagodzącym dla skóry suchej i delikatnej.

Rozmaryn (Rosmarinus Officinalis Leaf Extract) działa pobudzająco na układ nerwowy i krwionośny (pobudza krążenie krwi). Znajduje zastosowanie jako środek rozkurczający, bakteriobójczy i wirusobójczy. Rozmaryn stosowany zewnętrznie pobudza krążenie krwi w skórze, działa orzeźwiająco, ściągająco, tonizująco i przeciwzapalnie

Blog - strona główna