Jesteś tutaj: » biolander.com » blog

Czytamy etykiety

Czytamy etykiety - HYDROLATY

Dzisiaj kolejna część naszej serii z cyklu “Czytamy etykiety” tym razem przybliżymy Wam temat hydrolatów, czyli wód kwiatowych lub roślinnych.

Hydrolaty stanowią produkt uboczny podczas pozyskiwania olejków eterycznych metodą destylacji. Do niedawna traktowane były jako “odpad” i nie były wykorzystywane w kosmetyce, jednak od kilku lat cieszą się dużą popularnością. Najbardziej znane ich zastosowanie to toniki do przemywania twarzy. Jednak z uwagi na ich bogaty skład (aktywne składniki roślin, oraz niewielką ilość olejków eterycznych) są naturalnym kosmetykiem o wspaniałych właściwościach pielęgnacyjnych. Producenci kosmetyków używają hydrolatów jako jednego ze składników do produkcji m.in. kremów do twarzy, balsamów do ciała czy szamponów. Dzięki niewielkiej ilości olejku eterycznego hydrolaty są bardzo delikatne i mogą być stosowane na skórę bez rozcieńczania ponieważ nie wywołują podrażnień.

O właściwościach kosmetycznych danego hydrolatu decyduje rodzaj rośliny z jakiej powstał. I tak hydrolat rumiankowy będzie działał łagodząco i przeciwzapalnie, z kolei hydrolat oczarowy - oczyszczająco, ściągająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie , zaś różany łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie.

Sam hydrolat możemy stosować na skórę w formie, toniku, mgiełki, kompresów na oczy a także do ostatniego płukania włosów.

W kosmetykach ukrywają się pod nazwą np:

Rosa Damascena Flower Water - hydrolat z róży damasceńskiej

Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water - hydrolat lawendowy

Chamomilla Recutita Flower Water - hydrolat rumiankowy

Hamamelis virginiana (Witch Hazel) Water - hydrolat oczarowy

 

To co na pewno ułatwia zapamiętanie tych trudnych nazw to fakt, że hydrolat zawsze w nazwie na słowo “water” czyli wodę lub “flower extract”

Hydrolaty znajdziecie m.in w takich kosmetykach jak:

ELIXIR BY NATURE TIME STOP LIFTING EYE CREAM (zawiera hydrolat z bławatka) http://biolander.com/time-stop-lifting-eye-cream/

Alphanova Bebe Delikatny szampon do włosów Bio (zawiera hydrolat rumiankowy) http://biolander.com/alphanova-bebe-delikatny-szampon-do-wlosow-bio-200/

LATOILLE 5 KREM POD OCZY (zawiera hydrolat z kocanki) http://biolander.com/krem-pod-oczy-30-ml/

IOSSI NAFFI nawilżający krem z olejem awokado (zawiera hydrolat z róży damasceńskiej) http://biolander.com/nawilzajacy-krem-z-olejem-awokado/

Powyższy tekst jest własnością Biolander Kosmetyki Naturalne i Bio. Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz treści jest możliwe z tylko uwzględnieniem podania źródła i linku do strony. Przywłaszczanie sobie powyższych treści jest naruszeniem praw autorskich i podlega odpowiedzialności zgodnie z postanowieniami ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Emulgatory

Kolejna część naszej serii z cyklu “czytamy etykiety” dzisiaj przedstawimy bliżej emulgatory. Sama nazwa już raczej nie kojarzy się dobrze a tym bardziej z naturalnością. Czy tak jest w rzeczywistości?

Emulgator według definicji to związek chemiczny (lub mieszanina), który umożliwia powstanie emulsji oraz zapewnia jej trwałość. Nie będziemy tutaj pisać o budowie, rodzajach emulgatorów, tylko przedstawimy dwie alternatywy i na co zwracać uwagę czytając etykiety. Kosmetyk w swoim składzie zawiera rożne substancje, np. wodę i olej, które po zmieszaniu po pewnym czasie ponownie się rozwarstwiają. Wszystkie kremy, balsamy nie wyglądają wówczas najlepiej. Wiadomo, że kupując krem chcemy mieć kremową, gładką konsystencję, a nie jaką maź z warstwą oleju na górze. I właśnie aby tego uniknąć producenci dodają emulgatory zarówno do kosmetyków jak i produktów żywnościowych. Ich rola polega na zmniejszeniu różnicy napięcia powierzchniowego, aby jak najbardziej ograniczyć powierzchnię zetknięcia się ze sobą dwóch faz o różniej polarności. Aby uzyskać emulsję należy obniżyć napięcie na granicy tych dwóch faz, czyli zlikwidować siły odpychania prowadzące do rozwarstwienia się cieczy.

Czy emulgatory to ZŁO?

Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo wszystko zależy od tego z czego dany emulgator został wytworzony. Istnieją emulgatory pochodzenia syntetycznego bądź naturalnego. Te pierwsze mogą powodować podrażnienia skóry, alergię a nawet co udowodniono w warunkach laboratoryjnych uszkodzenie nerek a nawet nowotwory!!! Takim właśnie emulgatorem, który jest najczęściej stosowany przez producentów jest polyethylene glycol (PEG, glikol polietylenowy). Jest on otrzymywany z gazów ropy naftowej!!! Syntetyczne emulgatory zwiększają przepuszczalność bariery naskórkowej w wyniku czego mogą przenikać w głąb skóry szkodliwe substancje ze środowiska zewnętrznego. Dodatkowo przyczyniają się do powstawania stanu zapalnego i zaskórników. Emulgatory chemiczne :( których należy unikać:

 

Carbomer

L PEG-40 sorbitan peroleate

Carboxymethylcellulose

PEG-150 stearate

Ceresin (aka mineral wax, Ozokerite)

Diethanolamine (DEA)

Isopropyl stearate (laurate, palmitate, oleate etc)

Polysorbate 20

Polysorbate 60

Polysorbate 80

Potassium hydroxide

Propylene glycol

PEG compounds, eg:

PEG-8 myristate

PEG-30 glyceryl cocoate

PEG-80 glyceryl cocoate

PEG-15 soyamide/IPDI copolymer

Sorbitan stearate (laurate, palmitate, oleate etc)

Steareth-20

Triethanolamine (TEA)

Z kolei emulgatory naturalne, które wykazują bardzo duże podobieństwo do ludzkiej skóry, dzięki czemu zapewniają zatrzymywanie wilgoci w skórze i zwiększają odporność składników aktywnych na wodę oraz pot.

Np. emulgatory otrzymywane na bazie naturalnego składnika roślinnego - innuliny, który występuje w takich roślinach, jak oman wielki (Inula elenium), topinambur czyli słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus) czy cykoria (Cichorium intybus).

Innym znanym emulgatorem jest lecytyna, głównie pozyskiwana z soi oraz żółtka jaj kurzych. Lecytyna zapewnia uczucie świeżości jak również własności zmiękczające w stosunku do skóry jak i włosów.

Emulgatory naturalne :)

Beeswax

Candelilla

Carnauba

Cetearyl alcohol

Cetearyl wheat bran glycosides

Cetearyl wheat straw glycosides

Decyl glucoside

Jojoba

Lecithin

Sucrose cocoate

Vegetable glycerin

Xanthan gum

W kosmetykach, które oferujemy w naszym sklepie nie znajdziecie substancji chemicznych - tylko wszystko w pełni naturalne i bezpieczne.

Uwaga na olej mineralny!

Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy kojarzą olej w kosmetykach raczej z czymś dobrym. To jest prawda, jeżeli mówimy o olejach roślinnych. Jeżeli natomiast w produkcie znajduje się olej mineralny, to możemy sobie poważnie zaszkodzić.

Czym zatem jest olej mineralny?

Olej mineralny (Mineral Oil) to synonimowa nazwa parafiny ciekłej lub inaczej oleju parafinowego. Inaczej mówiąc to parafina - uboczny produkt destylacji ropy naftowej! Bezwonny, lepki i przede wszystkim TANI. Nie wnosi do kosmetyku nic - stanowi jedynie wypełniacz, który niestety nie pozostaje obojętny dla naszej skóry i zdrowia. Organizm ludzi nie radzi sobie z parafiną, inaczej mówiąc nie potrafi jej wydalić. Co oznacza, że jeżeli używamy kosmetyków z olejem mineralnym np. szminki, błyszczyki, które po prostu zjadamy, to substancja ta zostaje w naszym organizmie już do końca życia – odkłada się, gromadzi i m.in. w wątrobie, nerkach czy węzłach chłonnych. _1

Parafinę na etykietach znajdziemy pod hasłami:

- olej mineralny

- mineral oil

- parafina,

- olej parafinowy

- paraffin oil,

- petrolatum,

- paraffinum liquidum,

- vaselinum flavum

Nawet najbardziej cudowne i najbardziej skuteczne składniki użyte do produkcji kosmetyku rozpuszczone w parafinach nie działają tak jak powinny, tzn. nie przenikają do skóry tylko pozostają jedynie na jej powierzchni. Pozorny efekt Po pierwszym użyciu kosmetyków z dodatkiem oleju mineralnego zarówno skóra jak i włosy wydają się być gładkie, jedwabiste, przyjemne w dotyku oraz nabierają zdrowego blasku. Jednak to tylko pozory - złudzenie. Okazuje się bowiem, że systematyczne stosowanie kosmetyków z parafiną działa odwrotne.

Oleje mineralne powodują:

- suchość skóry

- zatykanie porów

- całkowicie odcina skórę od środowiska zewnętrznego, blokując ujście gruczołów, uniemożliwiając wydzielanie łoju i potu,

- uniemożliwia przenikanie wody, tlenu a tym samym składników odżywczych zawartych w kosmetykach.

- mogą spowalniać regenerację skóry i przyspieszać procesy starzenia

Ciekawostka: według rozporządzenia Unii Europejskiej o substancjach szkodliwych, wszystkie substancje w skład których wchodzi więcej niż 10% parafiny, muszą być oznaczone informacją o tym, jeżeli substancje te będą połykane. Niestety przy kosmetykach ten obowiązek nie istnieje !!! 

Kosmetyki oferowane w naszym sklepie nie posiadają w swoim składzie olei mineralnych ani żadnych ich substancji ropopochodnych. Wszystkie nasze produkty są zdrowe i bezpieczne.

 

Źródła: 1 Dr. H. Różański http://luskiewnik.strefa.pl

2 http://www.zdrowe-kosmetyki.pl

Co to jest macerat?

Ponieważ oczywiste nie do końca jest oczywiste, postanowiliśmy rozpocząć cykl pt” Czytamy etykiety” Małymi krokami, będziemy przybliżać niektóre znaczenia, symbole, skróty i nazwy łacińskie, które czasami nawet trudno zapamiętać na liście składników umieszczonych na kosmetykach. Dzisiaj będzie o maceratach, czyli co to w ogóle jest, jak się wytwarza i jakie mają właściwości.

 

CO TO JEST I NA CZYM POLEGA MACEROWANIE?

W jednym zdaniu - macerat to olej ziołowy z kwiatów, pąków lub ziół. Proces maceracji znany jest już od tysięcy lat. To właśnie tą metodą otrzymywano olejki zapachowe, które używano jako perfumy. Wykorzystywano do tego m.in. zioła i kwiaty. Metoda maceracji na zimno - aby otrzymać macerat pąki kwiatów, suszone zioła umieszcza się w szklanych naczyniach, zalewa na się tłuszczem (oliwa z oliwek, olej rzepakowy,olej słonecznikowy) i odstawia w na kilka tygodni w nasłonecznione miejsce, pamiętając aby codziennie potrząsać naczyniem. Po tym czasie należy przefiltrować gotowy macerat przez gazę i przelać do ciemnych buteleczek. Metoda maceracji na gorąco - znacznie szybsza - do naczyń napełnionych tłuszczem dodaje się pąki kwiatów, suszone zioła itp. lub umieszcza się je w woreczkach płóciennych, które zatapia się w tłuszczu. Naczynie szklane lub żelazne umieszcza się w kąpieli wodnej i podgrzewa do temperatury 50-70 C uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia!!! Następnie powstały macerat musi trochę “odpocząć” aby jeszcze więcej trochę czasu maceratowi na odstanie.

Maceraty mogą być stosowane bez rozcieńczenia, dobrze się wchłaniają, działają nawilżająco oraz regenerująco poprawiając stan skóry. Często są dodawane do produkcji kremów, balsamów. Właściwości maceratu uzależnione są surowca roślinnego z którego został wykonany, np. macerat nagietkowy charakteryzuje się właściwościami zmiękczającymi i kojącymi skórę. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyseptyczne.

W naszej ofercie znajdują się także kosmetyki, które w swoim składzie zawierają maceraty, to m.in. :

OLEJ BHRINGRAJ marki Alepia, który pozyskiwany jest w wyniku maceracji eclipty w oleju rycynowym. Eclipta jest ziołem rosnącym na terenie Indii, Chin, Tajlandii i Brazylii o właściwościach leczniczych i wzmacniających włosy. Indyjska nazwa eclipty brzmi Bhringraj, co oznacza "Władca włosów". http://biolander.com/olej-bhringraj-maka-100-roslinny-bez-parafi/

Głęboko nawilżające serum z olejem awokado i olejkiem z drzewa sandałowego marki IOSSI. W składnikach znajduje się macerat marchwi w oleju słonecznikowym, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, chroni przed działaniem promieni słonecznych oraz przyspiesza gojenie się ran. Macerat z marchwi zawiera prowitaminę A, wapń, fosfor, chlorek sodowy, potas, żelazo, jod, cynk, mangan, karoten, tokoferol, witaminy z grupy B , kwas askorbinowy (witaminę C), rutynę, fitochinon, kwas foliowy, kumaryny, kwasy organiczne, saponiny, olejek eteryczny i inne. http://biolander.com/gleboko-nawilzajace-serum-z-olejem-awokado/

OLEJ AMLA marki Alepia, który polecany jest w celu pobudzenia wzrostu włosów i paznokci. Otrzymywany w wyniku maceracji owoców Amla w oleju rycynowym. Ma dość gęstą konsystencję i bardzo ziołowy, orientalny zapach. http://biolander.com/olej-amla-100-roslinny-bez-parafiny-30ml/

Blog - strona główna